söndag 12 oktober 2008

Vem älskar Swerige

Det är inte ofta som jag ställer mig bakom Reinfeldt eller hans parti eller dess ungdomsförbund. Men i dag tänker jag göra det. För det vore förödand för en demokratiskt sinnad socialist att inte göra det.

I dag damp det ner ett flygblad i från Svenskungdom i brevlådan.
De hade som rubrik "Vem älskar Sverige" i tanken har de MUF´s kampanj "Jag älskar Sverige".

Det är varje demokratiskt sinnad medborgares skyldighet att mot arbeta dessa främlingsfientliga pizza och kebab ätande elementen i det Svenska samhället.
Det finns inget mer osvenskt än främlingsfientlighet. Sverige är en nation som så många andra byggt på invandring. För vad vore vi om inte vi hade tagit emot valloner eller öppnat våra dörrar till Hansan. Det är omöjligt att svara med en total ärlighet men troligen hade vi varit lika utvecklade och fattiga i sinnet som Svenskungdom.

Vi som verkligen älskar detta land öppnar vår dörr till ett mångfald. Till ett samhälle där vi alla kan bidra till det svenska samhällets utveckling. Många som kommer till Sverige har höga utbildningar och samtliga är rikt utrustade med erfarenheter och kunskaper som kan få Sverige att ta flera steg framåt.
Många av utomeuropeiskt födda som bor i Sverige i dag har en stark önskan om demokrati och tolerans och ett lika tänkande mellan människor. Med andra ord allt som de saknade i sitt hemland.

Det viktigaste vi demokratisktsinnade måste göra är att se till att människofientliga partier so Sverigedemokraterna inte får in en fot i det europeiskaparlamentet och i förlängningen in i Sveriges riksdag.

Så om DU älskar Sverige.
Se till att hålla SD utanför EU´s portar i valet 2009.
Gå och rösta bort SD i valet 2009. Rösta gärna rött men så läge du inte röstar Brunt (fascister och nazisternas färg under andra världskriget).

fredag 26 september 2008

Vi måste bli fler...

Alliansen har nu härjat i två år.
Nu är det dags för oss Socialdemokrater att återta styrningen av kommun och landsting. Regerings makten i riksdagen är ett måste! Men hur skall vi satsa?
Skall vi satsa på att vara i en allians med vänsterpartiet och miljöpartiet eller skall vi satsa på att kunna få majoritet i "maktens" olika korridorer runt om i landet?

Det är faktiskt inte en så lätt fråga att besvara som den i första stund verkar. För det finns flera om och men i frågan. Först det skulle vara lättare att störa alliansens valkampanj om v tre var överens i flera frågor.
Men framför allt skulle vi bli lite starkare i kampen mot Sverigedemokraterna. Dessa antidemokraiska krafterna måste motarbetas på alla plan.
Men skall svenska väljarkåren få två block i Sverige, hägeralliansen kontra vänsteralliansen. Det liknar lite det nordamerikanska systemet med konservativa och demokrater. Eller skall väljarna ha möjlighet att i första rum se till partiet. Fördelar med att vara i allians är att man redan har överbyggt vissa problem i avgörande frågor. Medans det är lite mer ärligt för den enskilda väljaren att kunna peka på ett parti och kunna säga "jag har valt er, och nu vill jag att ni sköter er". Det är svårt i en allians, då som jag som socialdemokrat har svårt att sätta samma krav på en förtroendevald som jag inte har valt med förtroende. Då denna sitter på sin post för att ett fåtal har förtroende för honom eller henne.
Sedan finns det även en annan vinkel på problemet och det är vårt samhälls ansvar. Vi i Socialdemokratin har ett historiskt samhällsansvar och det är en historia som vi bär med stolta steg.

Som sagt det är svårt att riktigt säga vilket som är best. Det finns för och nackdelar på bägge håll. Dock så står det klart med vad vi måste göra!
Vi måste bli fler medlemmar i partiet.
Vi måste få fler aktiva i partiet.
Vi måste bli fler som hörs och syns.
Vi måste bli av med den borgerliga alliansen.

Detta klara vi av bara vi är aktiva på de mer traditionella områdena, gator och torg, på arbetsplatsen Men vi måste även bli mer aktiva inom de nya områden.
FLER BLOGGARE som bär Svenska Socialdemokratiska arbetarpartiets stolta traditioner.

söndag 21 september 2008

Vision 2025

I går lördag var det då dags för kick-off för Vision Gotland 2025. Hela tillställningen började med att Gotlands musiken inledde med lite musikaliska toner in för den tappra publik som hade tagit sig till kongresshuset.
Tommy Wahlgren önskade oss välkomna och med det och ballong uppsläpp så började dagens mingel.

Ja! Mingel stod på programmet denna dag. Då vi som besökare skulle kunna ta del av visionen Det var vad jag hade trott och hoppats på. Men man skall inte tro så himla mycket för väl inne på kongresshuset var det inte mycket av visioner eller framtidsplaner som jag hade hoppats på.
Det var en och annan lokal företagare som bjöd på vad de har att erbjuda. Visst det är kul att se att de små företagen var på plats men var det "stora" fanns vet jag inte. De var inte på ön i alla fall.
Inte fanns det några som mer kunde ge exempel på hur vi skall nå målen om att vara världsledande ö region på miljöfrågor eller hur vi skall öka välståndet på Gotland eller hur vi skall uppnå det magiska talet av 65,000 medborgare på ön.

Tyvärr blev jag även besviken när det då var dags för dagens program uppe på den stora senen. För till min stora besvikelse var det en tam Wahlgren som ställde tama frågor till sina intervju offer. Det enda som kom fram på scenen är att det råder en politisk enighet om att vi måste ha en vision. Men varför de inte fick gå in mer på hur denna vision skall upp nås vet jag inte.
Kan det vara så att ingen riktigt vet hur vi skall uppnå målet med 65.000 eller kan det bara vara så att det inte är läge för att debattera om politiskavisioner på Gotland hösten 2008?

Jag och kanske resterande av de närvarande i ställer kom att njuta av musiken som bjöds.
För man kan tycka vad man vill om denna eftermiddag men musiken var det inget fel på.

Så tack alla musiker för en underhållande eftermiddag.
Lycka till med musiken i framtiden.

lördag 20 september 2008

Valtider

Det är snart val i USA. Detta har nog inte ondkommit någon.
Lika så faktumet om att Barack Obama måste bli den som tar över arbetet efter Gorge W Buch är inte så svårt att räkna ut.
Man får verkligen hoppas att han kommer att axla detta svåra och tunga ansvar.
Tja inte ansvaret och bördan i att vara en av de mäktigaste männen i världen. Det klarar han med största sannolikhet. Det handlar om att nationen har blivit så vannskött under dessa 2 mandatperioder som USA´s genom tiderna sämsta president. Gorge W Buch har lyckats med att driva ett av världens starkaste land så djupt ner i dyn att det kommer att ta lång tid för Barack Obama att ordna upp det hela. Som tur är har han senaten på sin sida. Så länge som senaten är styrd av Demokraterna kommer han att ha lyckan på sin sida.

Barack Obama kommer att ta över en ekonomi i total kaos.
Han kommer att över ta en nation med ett anseende som är så lågt att det kommer att ta mycket energi från Obamas administration. Att åter få någon form av anseende för Vita huset och USA ute i världen kommer att vara en av de största utmaningarna i städningen efter G W Buch.

Här hemma i Sverige kommer det inte att bli lätt att städa efter den borgerliga alliansen. Socialdemokratin kommer att stå inför liknande problem som Barack Obama och det demokratiskapartiet i USA kommer att möta.
Den enda stora skillnaden mellan Gorge W Buch och den borgerliga alliansen är att president Buch inte är medveten om vad han gör. Han styrs aldeles för mycket av den kristnahögern och av olje industrin samt av rådgivare som ger felaktiga informationer.
Den borgerliga alliansen däremot är mycket medvetna om vad de gör. De gynnar den delen av befolkningen som de traditionellt företräder, överklassen, de rikaste...

Många svåra beslut kommer tyvärr att vara nödvändiga efter valet 2010 för oss i socialdemokratin. Som det var efter den senaste borgerliga regeringen kommer vi att vara tvingade att ta en hel del beslut som vi inte skulle vilja.

Men det är så att socialdemokratin kommer att ärva en administration i kaos.
Så lova inte mer än vad vi kan ståför efter 2010 års valrörelse.

torsdag 18 september 2008

Privatisering av Åvallegården

Det påstårs att man lär så länge som man lever. Men detta verkar inte gälla den borgerliga alliansen på Gotland.

Våren sommaren 2004 övertog det privata vårdbolaget Attendo Care omsorgen från Göransgården, Mariahemmet och den gamla långvården på Korpen. Övertagandet och flytten till de nya omsorgshuset på gamla A7 området är en saga i sig.
Av er som dagligen läser öns tidningar kanske kommer ihåg hur det var i övertagandet. Mycket skriverier om dålig arbetsmiljö blev vardag för de anställda på Attendo Care.

Orsakerna var visserligen många och en de går inte att skylla på någon enskild. Problemet var att flytten var mitt i semestertider. Efter ett tag om vi i ordning men problemmet med en försämrad arbets miljö med stress och en ständig känsla av att aldrig räcka till för de boende har blivit en vardag är personalen på Pjäsen.

Vist är det så att man inte skall vara kroniskt negativ till de privata alternativen inom vård- och omsorg. Dock skall man inte vara totalt förblindad över det privata alternativen
Den offentliga vården och omsorgen av våra gamla och svaga har medborgarna ögonen på. Då de känner att de vill ha något ut av sina skatttekronor - tyvärr glöms det bort att varje privat vårdbolag lever på samma skattepeng.
Hur kan då de privata klara av drift av omsorgen eller vården av de multisjuka och demens handikappade?
Det är den sorgerliga delen av sagan. De sparar in på personalen.

Detta har den borgerliga marioteten fastnat på. De slimmar som det så vackert heter. Så få som möjligt får göra så mycket som möjligt och ju fortare de springer ju mindre personal kommer det att bli.
Det är en av de stora kärnfrågorna i kritiken av de privata alternativet.
Personalens arbetsmiljö och de boendes vardag blir lidande, och i förlängningen blir omsorgen och vården försämrad Det är inte helt ovanligt att så kallade vårdskandaler kommer fram i median och oftast är det de privata vårdföretagen i händelsens centrum.

Om med detta är den borgerliga alliansen nöjda och belåtna med att Åvallegården i Klintehamn skall komma att drivas av just Attendo Care.
Hur kommer det att bli i ivern i att bespara 3,5 miljoner på våra gamla och svaga.
Min förhoppning är att boenden på Åvallegården inte kommer att märka för mycket av att det inte längre kommer att vara kommunen som är huvudman i driften av deras omsorg. Tyvärr är jag både skeptiskt och orolig över framtiden för Åvallegården.

onsdag 17 september 2008

Halva mandatperioden

I dagarna är det många som sammanställer alliansens halvtid vid makten. Jag tänkte också skriva ett par rader om detta. Men FRA, A-kassa avgifter och skattesänkningar tänker jag medvetet lämna utanför.
Detta skriver andra redan så bra om.

Jag tänkte ta upp konsekvenserna av alliansens politik istället. För det har inte varit lättare att sammanfatta de borgerligas politik än vad det är med den borgerliga alliansens
När Carl Bilt av gick som statsminister kunde man skriva total kollaps som led ord för den borgerliga politiken.
Nu räcker det med ett ord. ORO!

Oro det är vad alliansen skapar och det är oro som de kommer att lämna efter sig.
Förvånade?
Nä! Jag tänkte väl det.
Så länge som alliansen får härja så länge kommer oron att finnas i ekonomin, i samhället och hos medborgarna.

tisdag 16 september 2008

Vad kommer att hända

Det var ett tag sedan jag var ute på bloggen. Privata händelser har satt stop för mig. Men nu är jag tillbaka och förhoppningsvis så skall jag vara uppdaterad dagligen.

Mycket händer och världen är upp och ner. Ekonomin håller på att rasa. Storbanker går i graven och detta på verkar även lilla Gotland.
Att Nimbus går i graven är ett stort slag inte bara för de anställda utan det har en stor inverkan för oss alla här på ön. 300 får gå.
Gotland har inte råd med det!
Nu finns snart det inte några större arbetsgivare kvar på ön. Och inte går det att försöka att över leva på turisterna.
Vi behöver industri på ön men med de rådande transport svårigheterna från Gotlans gör att ön inte är ett alternativ för tillverkningsindustrin. Det är alldeles för krångligt och dyrt att få över rå varor och att få i väg färdig vara.

Hur skall vi få hit industrin då?
Det går inte utan att kommunen vågar att satsa på infrastrukturen. Ö läget gör att vi är väldigt beroende av en väl fungerande hamntrafik. Vi måste bygga ut våra hamnar runt om på ön, och inte bara i Visby. Industrin kan på så sätt spridas på hela ön. Vi behöver även ett bättre handelsutbyte med öst.

Tyvärr är det en dyr och inte alldeles för enkel process att börja att bygga ut hamnarna. Det skall till en miljö konsekvensbeskrivning, en ekonomisk plan m.m.
För att inte tala om de som inte vill att ön skall utvecklas.

Men alternativet då?
Är det bättre att Gotland inte har några arbeten att erbjuda och att Gotlands befolkning flyr ön för att finna sitt levebröd på fastlandet?
Då är det lika så bra att lägga vision 2025 i papperskvarnen direkt.

söndag 25 maj 2008

Nu börjar elit sverige att utformas

Nu har borgerligheten visat vägen för den så kallade eliten vårt land. Med beslutet om att skapa tjugo elitklasser i gymnasieskolor runt om i landet. det har aldrig varit någon hemlighet att Jan Björklund och folkpartiet vill ha en mer elitistisk skola, där resurserna kommer att hagla över de klasser som får elitstatus. Men vad kommer att hända med de andra skolklasser runt om i landet. Det finns inte någon finansiering av de nya elit klasserna, kommer resurserna att tas från dessa klasserna. Troligen kommer det att vara så för de är en då mindre värda.
Vad kommer att hända i vårt samhälle med dessa klasser. Troligt inget för det finns ingen plan vad jag har hört om hur vi skall ta tillvara på dessa begåvningar som kommer att fyllas med kunskap. För om jag har förstått det hela rätt så skall dessa klasser läsa på en extrem hög nivå, men gäller det bara det ämne som de har begåvning för. Tex. matte med svenska, engelska etc. då dessa ämnen behöver eleven i fråga inte vara begåvad i. Det är mycket sällsynt att en matematiker är språkligtbegåvad. Kommer det att vara så att vi kommer att ha en elit som är extrema på ett område och totalt okunniga i de andra eller? Har Björklund och alliansen tänkt på det?

Men det är även så att jag anser att vi i Sverige har varit dåliga på att ta hand om våra elever som är begåvade i ett ämne. oavsett vilket ämne i skolplanen som en elev är mer intresserad av eller visar större kunskaper än vad klasskamraternas medelresultat visar bör denna elev kunna erbjudas en högre kurs i ämnet. så när det är matematik så skall denna elev kunna gå till en annan klass som kör högre räkning med ett högre tempo. För det är förödande att låta en begåvning försvinna för det inte finns tid för elever med särskildabehov. Dock så skall inte elever som har vissa problem med att hänga med försvinna för deras behov måste också tas tillvara på. Detta är en av grundfilosoferna i Svensk skolväsende att ingen skall lämnasutanför och att alla skall få samma förutsättningar för att klara av sin skolplikt. det känns som om borgarna nu kommer att göra allt för att slakta detta. Det kommer i sin tur att leda till att det aldrig kommer att bli stabilitet i svensk skolpolitik. Skolan har alltid varit en politisk slagpåse med starka viljor på bägge sidor av den politiska uppfattningen. Inget område ha ändrats så mycket och så ofta som skolan. Det är visserligen bra med en levande skolpolitik men vi måste se på eleverna och hur det påverkar dem. Skolan är våra barns arbetsplats och en god arbetsmiljö är ett måste för att vi skall få stabilitet i skolan. Det är vi vuxna (läs politiker och lärare) som bär ansvaret för hur elevernas arbetsmiljö ser ut. Frustrerande elever är ett täcken på att det är något som är fel och fel finns det i skolan i dag. Det har blivit Jan Björklunds stora mål här i livert att se till att få ordning på våra skolor Bra! Jätte bra, skulle ja till och med kunna lägga till. Men som vanligt så angriper Björklund och hans polare problemet från fel håll Vi kan inte bara satsa på en grupp i skolvärlden eller lägga all ansvar på stökiga elever utan att se till vad problemet är.
Jag kan bara utgå ifrån min egna erfarenhet i saken. Jag var en typisk stökig elev, för jag tyckte inte som lärarna och mina sk. klasskamrater i alla frågor. Jag gick i en skola där elevernas föräldrars status satt betyg och jag som en rännstensunge - dvs. en vanlig arbetarpåg - var inte lika mycket värd som överläkarens eller advokatens barn. Var de då så konstigt att jag satt mig på tvärren? Men det var så att jag var en hejare på att räkna, jag besatt en förmåga att se siffror på ett sätt som gjord att matten blev lätt och jag var ofta färdig lång innan alla andra, jag hade lätt att tala för mig - för det fick jag träna upp för att kunna försvara mig mot all mobbing - jag tillhörde den grupp som hade en snabb analytisk förmåga i många ämnen, jag var allmänbildad. Men när det kom till betygen så...
Är det denna skola vi vill ha tillbaka. Jag vill det inte och det är mång med mig som ser det ur samma synvinkel som jag att det finns faror med att göra elit klasser i svensk skola.

En av de enda stora fördelarna är att dessa elever som kommer att få denna möjlighet kommer att kunna bidra till mycket i samhället i forskning och utveckling. Men är det värt priset? Jag är inte så säker på det.

tisdag 13 maj 2008

Katastrofen i Burma har utifrån befolkningens synvinkel varit en riktig katastrof det har gått så lång tid och än kommer inte katastrofhjälpen inte kommit in i landet och till de behövande av denna hjälp. Man kan inte låta bli att bli arg när hela världen vill komma och hjälpa men inte kommer in eller "får" tillfälliga visum för en vecka. Världen vill men får inte hjälpa för Burmas militärdiktatur inte släpper in oss. Det är hemskt att vi bara sitter med händerna i kors och inte gemensamt agerar i denna svåra fråga.

Jag känner mig inte politiskkorrekt i denna fråga för rent spontant så känner jag att FN borde samla in militär för att sätta hårt emot hårt och tvångsförvalta Burma. Här hemma (i västvärlden) debatterar vi frågor som medlemskap i NATO eller ej. Kan man bli mer frustrerande NATO eller alla andra militära bokstavskombinationer behövs inte längre - vi har stabilitet mellan öst och väst. Det kalla kriget är slut och därmed är dessa bokstavskombinationer överflödiga. Vad vi behöver är ett starkt FN. Vi behöver en ekonomisk och demokratisk stabilitet i världen. Men var finns denna debatten?
På Olof Palmes och Anna Linds tid fanns det en röst om nermontering av massförstörelse vapen. Men jag skulle vilja se en omstrukturering av FN:s säkerhetsråd - vetot måste bort för de permanenta länderna i rådet. Även detta är en rest från det kalla kriget och har inte något med 2000-talet att göra. Vi har flera oroshärder runt om i världen och i stället för att vissa enskilda skall göra "allt" skall detta mandat otvetydigt föras över till FN.s fredsbevarande insatsgrupper. Det måste vara FN som leder och styr över fredsbevarande insatser i världen. Nationella eller regionala militära grupperingar kan vara en lösning på mindre konflikter eller som det bör till att vara till FN:s tjänst.

FN:s skall vara världspolisen och medlemsländerna dess verktyg. På så vis kan vi lösa problem som med den Burmesiska regimen.

lördag 10 maj 2008

Vad är politik och varför är det så kul

Vad är politik och varför är politiken så roligt Det är många som inte håller med mig när jag säger att det är skit kul med politik men det är det.

För att ta det från början. När man börjar med att vara aktiv i ett parti så har man oftast under en längre tid funderat på vad det är som styr i samhället och varför det är på det här vistet och på ett ellerannat sätt så kommer man i kontakt med "sitt" parti. Man blir medlem och det är här som det roliga börjar. Man träffar en massa intressanta och roliga människor, som i stora hela tycker som du - de har åtminstone samma människosyn. Du blir en i en grupp. Man är med på lokalmöten och pratar lokal politik i din stadsdel eller region, övriga medlemmar lyssnar på dig och du får respons för dina tankar och idéer. Vad är inte roligare än vänner och att bli bekräftad. Tiden går och du kommer att bli skickad på partikurser, i bland är det en dags kurser men inte helt ovanligt är det med en helgkurs med övernattning. På dessa brukar det vara ett samarbete mellan distrikten och på detta sättet kommer du i kontakt med fler - ovanligt är det inte att man träffar ett par som man får riktiga band med och blir vänner för livet. Är det tråkigt? Nä...

Tiden går och man får mer och mer förtroende i partiet och med förtroende kommer arbetet i partiet det kan vara allt i från förtroendepost i en nämnd till hela vägen till parti ledare alla är lika viktiga. Men det viktigaste är faktisk den känslan som du kommer att få när du är aktiv. Känslan över att vara en i den stora organisationen som kallars samhället Att lilla du kan göra skillnad att du har varit med och påverkat och styrt utvecklingen i en viss riktning. Sen skall jag vara ärlig och säga som det är. Det är inte alltid som man får som man vill då man oftast samarbetar med andra med andra viljor och prioriteringar.
Och nu kom vi rakt in i vad är politik.

För att citera mäster Palme. Politik är att vilja. Ja svårare än så är det inte. Ingen kan eller skall kunna alla frågor som berör samhället men man skall vilja, man skall bry sig och framför allt ha kul. Det är politik för att är politik. Det finns inte en enda fråga i samhället som inte är politik. Och om du blir "drabbad" varför inte vara med och påverka din närhet och vara en av de som leder istället för att bli ledd Oavsett om du brinner för en fråga eller samhället i helhet så kan du vara med och påverka för du är aldrig ensam och du kommer att bli upplärd av partiet. Du kommer att få verktyg av ditt parti att analysera fler frågor utifrån ditt parti och dess grundsyn eller ideologi. Ingen är varken för ung eller för gammal för att vara aktiv i politiken. Detta är ytterligare en för del i politiken med att de unga har nya synvinklar på saker och ting medans de äldre har erfarenheten och kunskap i ett större perspektiv. I politiken kompletterar vi alltså varandra. Var du också med och komplettera Var med och utforma framtidens samhälle. Vi alla behövs och ingen är värdelös

Det finns ingen som inte har en fråga i samhället som de inte går och funderar på. Vilken politisk grundsyn du har är inte viktigt i denna stund. Det viktiga är att du blir en del av samhället. För om samhället vi lever i skall fortsätta att utvecklas behövs vi alla det "räcker" inte med de som har politiken som "yrke", för även de började från början och det är du som är viktig för utan dig så finns det inte någon framtid. Så vad säger du? Vill du vara med och förändra ditt samhälle? Vill du få med kunskap och goda vänner? Sätt dig då ned och fundera på "vem är jag", "vad vill jag"? Ta kontakt med ditt parti och bli medlem i den stora gemenskapen som vi kallar politiken. Du kommer aldrig att ångra dig.

fredag 9 maj 2008

KU

KU är en lustig historia - i bland!
Den intressanta historien med Ulrika Schenströms fylleri under pågående säkerhetsjourtid. Det är inte intressant att hon uppenbarligen inte fattar att det inte går att kombinera ytterst ansvarliga arbetsuppgifter och krogbesök - det är bara förvånande att en kvinna i hennes ställning inte vet att man inte kan eller skall utföra sitt arbete under inflytande av alkohol. Det är inte första eller sista gången som vår alliansföreträdare inte respekterar den demokratiska ordningen. Många av Reinfeldts nära har levt med en inställning om att de sitter över lag och ordning. Men nu måste måttet vara rågat.

Att vara så totalt likgiltig för KU och inte komma när de kallar för att få klarhet i vad som hade hänt och vilka direktiv Schenström hade fått av statsminister Reinfeldt. Att bara ha mage att kräva att få frågorna skriftlig och sen ge ett skriftligt svar som inte säger ett dugg. Hade Danielsson gjort detta under tsunamin utfrågningen skulle det bli röster på att regeringen Persson skulle avgå. Med detta i bagaget så får man bara hoppas att KU kan fälla alliansen i frågan och ställa ansvarliga mot väggen och framförallt så skall inte den förargerliga Schenholm inte ha någon lön och skall vara återbetalnings skylldig det hon har fått sen hon nekade KU sitt besök.

torsdag 8 maj 2008

Det är mycket som oroar mig i dagens Sverige och vår totala omänskliga politik. Alliansens hets på vanliga medborgare. Vi hängs ut som fuskare och fifflare och siffran på oss är alltid 24-25 % oavsett om det är Vård av Barn eller sjukförsäkring. Mantrat är att piska arbetaren till orimliga proportioner endast för att de har lyckats med målet att stämpla arbetslösa och sjuka som fuskare. Men att det finns fifflare i näringslivet är helt rätt i den borgerliga tanken. Affären runt Attendo Care är bara ett i raden. Att man skall kunna lägga in rikskapital och skära guld med pennkniv på sjuka ändringar är horribelt. Att minimera bemanningen till en nivå som höjer risken för vårdtagarens säkerhet, och för att inte tala om den stackars anställda som dagligen har en personlig stress så att det kommer att leda till ohälsa. Vad händer sen med den stackaren som är utsliten, utbränd och inget värd för arbetsgivaren. Jo förslaget är att om rehabilitering inte kan göras inom sex månader skall den anställde bara slängas ut med smutsvattnet. Rakt ut på backen bara det är vad en Svensk arbetare är värd i dagens borgerliga samhälle.

Är det konstiga att man är mörkrädd? Synismen är total i dag för det räcker inte med att man blir behandlad som gårdagens avfall i arbetslivet utan om man nu är så dum att man blir sjuk på jobbet skall man även straffas ekonomiskt. För alla sjuka stimulerar ju bara och skall inte vara så lata. Vad finns då kvar i bästa av världarna så har den enskilda inte gått ur A-kassan - trots att hon var för sjuk för att få behålla sitt jobb och försäkringskassan säger att hon är tillräckligt arbetsförbar (de har ju slutat med termer som sjuk och frisk) i enlighet med alliansens riktlinjer - är det inte säkert att hon kommer att få sin A-kassa för om de anseratt hon är för sjuk för att vara till arbetsmarknadens förfogande så... Socialen tack där får hon sitta och vänta på allmosor tillsammans med de som gick ur A-kassan.



Det alliansen hela tiden gör är att försämra för oss vanliga och underlättar för storfinansen. Hur skall det vara en möjlighet att kunna driva ett land med alliansens politik hundratusentals kommer att slås ut och komma in i ett utanförskap. Vill vi ha det så? det vill inte jag och det vill inte största delen av befolkningen i landet. Det har kommit undersökningar på hur mycket Svensson är villiga på att betala för sin välförd. Alla är i princip villiga att betala lite mer i skatt för att kunna behålla välfärden. men det är emot den borgerliga ideologin. De vill att arbetaren skall stå med mössan i handen och buga sig när borgaren kommer. De vill inte att välfärden skall finnas. Det var högen som röstade mot alla förbättringar för arbetaren. Nu är det högern som slaktar allt för arbetaren, A-kassan, sjukförsäkringar, anställningstryggheten och arbetsmiljön bara för att nämna ett par områden som kommer att bli totalt förstörda fram till valet 2010. Hur mycket som vi kan återställa i socialdemokratin beror på hur statskassan ser ut. De tog över vår statskassa och vi ärver det som finns kvar i deras. En sak är säkert och det är att det blir tufft för oss alla...

onsdag 7 maj 2008

Europa och världen då?

I går skrev jag om hur Sverige har tjänat på en Socialdemokratisk dominans uppe i Rosenbad. Jag var medvetet nationalistisk med att bara skriva om Sverige och den svenska utvecklingen. Vi är ett mycket privilegierat folk men tro inte att det har varit gratis. Tvärt om vi har kämpat för varje förbättring för arbetaren. Ådalen 1931 är en av de dramatiska händelserna i vår historia. Annars har vår kamp varit relativt oblodig. Vi lyckades att hitta vägen till socialförbättring med mer fredliga vägar. Kohandel och reformism - ja vist men det har sparat människoliv och lidande. Med detta i tanken är det ett billigt pris på rättvisan. Under åren har vi givit och tagit och på det visset sakta och säkert kommit till den välfärd som har blivit ett svenskt varumärke runt om i världen. Men varför är det tyst nu då nu när vi har alla möjligheter att sprida svensk välfärdspolitik runt om i världen. Tyst är det kanske inte men vi höjer inte vår röst där vi borde. Arbetarrörelsens parlamentariskaorgan (Socialdemokraterna och vänsterpartiet) har många projekt runt om i världen för att säkra och utveckla demokratin. Men det är bara en hjälp då vi bara kan vis dem hur vi har gjort. Det vore förödande om vi skulle gå in och detaljstyra och "ta över den politiska ordningen" i dessa länder. Det skulle bara vara ogjort arbete. Den Svenska Fackföreningsrörelsen har liknande arbete på sin aggenda. Vi är ute i världen genom medlemskaps i olika internationella fackförenings konstellationer.

Men våra starkaste organ använder vi inte i tillfredsställande utsträckning Skall vi börja med FN. Denna jätte organisation som i alla år har varit Sveriges skötebarn sedan starten. FN var ett direkt svar på andra världskriget. Men har på senaste åren blivit en svår hanterlig betongkloss. Orsakerna är många och de är i sak mycket viktiga men inte det som jag vill komma åt nu utan det är det faktum att jag vet att Sverige har ett mycket högt renommé i organisationen Jag vet också att vi gör mycket i FN. Men det kommer aldrig fram. I stället tjafsas det om medlemskap i NATO. Det är en krigs organisation och där har vi inget att göra. Vi här uppe i kalla nord har en lång historia med fred och neutralitet. Det är för mig mycket viktigt att värna om denna fred och vi skall exportera den inte sälja den som en död fisk i ett marknadsstånd. Det tjänaringen på. Det är bättre om vi nu behöver militäraktivitater för att behålla freden att lägga detta mandat på FN och skrota alla andra militära sammansättningar. Detta kommer då att kräva lite om möblering i FN, säkerhetsrådet med sina veto måste ändras. Det är inget som är omöjligt. Det är ett måste.

Vi behöver inte gå så långt för att se att det är mycket som vi kan göra i vår närhet. Inom EUs gränser finns det stora orättvisor. Dessa orättvisor går att göra något åt om bara arbetarrörelsen förstår att EU är ett organ för rättvisa och socialjämlikhet. EU styrs som ett land alltså med folkvalda och det är vi som bestämmer inriktningen på den europeiska riktningen. Skall det vara en konservativ antimänsklig inriktning eller en mer socialt korrekt. Det är upp till oss och som jag ser det är det ingen tvekan...

tisdag 6 maj 2008

Historien

Ytterligare en tidig morgon och ute är det bara ett par tre grader. Får verkligen hoppas att värmen kommer tillbaka. Konstigt att jag med detta med värme. Värme och välfärd är två i grunden lika och mycket olika saker men det är så lätt att vänja sig med dem. När de första värmande solstrålarna tittar fram på oss så vaknar vi till liv. Träden börjar att få sina löv tillbaka och grönskan tar över det gråa landskapet.

Detta får mig att tänka på hur Sverige har utvecklats under 1900-talet. Folkhemmet och uppbyggandet av välfärdsstaten Sverige. Om vi tar och tittar på svensk arbetarrörelses historia så kan man om man är lite fantasifull koppla samman uppvaknandet av naturen till arbetarnas frigörelse och utvecklandet av Sverige ifrån ett fattigt bondesamhälle till ett blomstrande industrisamhälle till dagens utveckling i högteknologins tjänstesamhälle. I likhet med att lyckas i trädgården såg arbetarrörelsen i ett tidigt skede att en väl förarbetad plan är viktig för att få resultat. Vi bildade fackföreningar i början i olika skrå som senare gick ihop till större förbund och dessa bildade LO (Landsorganissationen) dryckes problemmet var stort - folk söp som svin för att orka med - och därför startades nykterhetsrörelser i arbetarrörelsen "arbetarnas socialpolitiska organisation" Verdandi såg ljuset redan 1896. Obildningen var hög i arbetarrörelsen och att kunna läsa och skriva, att organisera sig och kunna sin historia blev allt viktigare därför kom arbetarnas bildningsförbund till, året var 1912. Nu var arbetaren organiserad och började att lära sig och i tidigt skede startades hyresgästföreningar runt om i landet (Sveriges äldsta ligger i Nynäshamn med anor från 1915) kraven på bättre hyror och drägligare boenden var ett krav från arbetarna. 1923 bildades Hyresgästernas Riskförbund. 1924 kom Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening det var Stockholms hyresgästförening som tog initiativ till HSB.

Som en röd tråd med organisation och förbättring går arbetarens historia genom den kalla tiden innan folkhemmets varma solstrålar började att lysa på oss. Jag som ung (är född på 70-talet) har själv aldrig fått uppleva denna kalla tid här i Sverige. Men då intresset finns är det inte svårt att sätta sig in i hur livet var innan folkhemmets tid. Kalla och dragiga kåkar, usel mat och en kass lön. Det var inte så konstig att arbetarna hade börjat att gå samman. Facket skulle säkra arbetet både med arbetsmiljö och lön. Det är vårt fackliga löfte. " Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbetar på lägre lön eller sämre villkor än de vi nu lovar varandra. Vi lovar varandra detta i den djupaste insikten att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav. " Fina ord kan kanske tyckas i dag men det är vår grund och det är våra kollektiva avtals ur moder.

Den organiserade arbetaren fick tillslut sin regering och med Per Albin Hansson så byggdes folkhemmet. Framtidstron har aldrig varit större i Sverige som under 50-talet. Inget var omöjligtallt kunde bara bli bättre och bra skulle det bli. Bostäder med värme och rinnande vatten, toalett inomhus. det var under denna tiden som reallönerna började att stiga och det började lönas sig att arbeta. Reformerna stod på rad i Rosenbad. Var har denna tiden tagit vägen? Kan vi se samma rörelse idag eller inom nära framtid? Jag önskar att jag bara skulle kunna svara ja på denna fråga men så enkelt är det inte. Nyliberialismens mantra om att sköt dig själv och skit i andra har rotat sig hos många. Visserligen har en mer än 100 årig kamp för arbetarnas rättigheter satt sina medvetenhetsspår i Svensson men det är andra tider och andra krav. Vi har fått det bra under Socialdemokratins sommar. Nu är vi inne i en borgerlig allians vinter och hur kall denna vinter kommer att bli är som det alltid är med väder - svårt att sia om. Men ensak är säkert efter var vinter kommer det en ny vår och med denna våren kommer det nya utmaningar trädgårdsland att rensa och det skall nya för i jorden.

De nya utmaningarna för den moderna arbetarrörelsen i Sverige är att se till vilka frö skall vi så. Det är det absolut viktigaste arbetet i Socialdemokratin i dag att se vad de nya problemen är och vilka åtgärder som vi måste sätta in för att lösa dem. Ett hårt arbete men det är inte omöjligt för vi har vår historia att se till för att lösa dessa problem.

söndag 4 maj 2008

Varför

Det är aldrig skadligt att stanna upp och ställa sig frågan varför lite då och då. När man blir vuxen är det så himla lätt att tycka att man har svar på alla frågor men varför då? Livet ger erfarenhet men räcker det med erfarenhet om man inte gör en revision på det man kan och vet emellanåt. Jag tror att det är viktigt att beakta det lilla barnet på tre fyra år inom en som hela tiden frågar varför då och att man tar denna rösten på allvar då det är en del av personligheten.

Det varföret jag har gått och funderat på under dagen är: varför blev jag intresserad och aktiv i politiken. Till er som inte känner mig riktigt in under skinnet kan jag berätta att detta var en mycket svår fråga för mig att besvara mig själv på. Jag har varit intresserad och aktiv sen ja jag vet inte sen urtider.

Jag glömmer inte ödes lördagen då jag tidigt på morgonen smög ner till tven för att titta på Godmorgon Sverige. Med kudden under armen och täcket i den andra, ner för trappan smög jag för att se på morgon nyheterna. Jag var elva år gammal och redan då en nyhetstorsk. att jag smög var inte att min mor hade sagt att jag inte fick se på God morgon Sverige utan för den saken att hon arbetare natt på en fabrik. Hela natten stod min mor där på fabriken och gjorde lock och byttor till bredgott och liknande produkter. Jag ville inte väcka min kära moder som slet hela nätterna. Dock kom denna morgon att bli en av de konstigaste dagarna i mitt dåvarande oskuldsfulla liv. Det var inte det vanliga utbudet denna lördagen. STATSMINISTER OLOF PALME ÄR SKJUTEN!



Jag glömde allt som hade med tystnad att göra gråtande och helt förtvivlad sprang jag upp till sovrummet och väckt mor min och bara skrek att Palme är död. "Ja jag vet" fick jag till svar av min söminga dubbelarbetande moder - ensamstående med tre barn och skiftarbetande på fabrik, fattar inte hur hon orkade. Detta är en dag som vi alla har några minnen av. Alla vet vi vad vi gjorde då budet om Palmes död kom till oss. Det var här som mitt politiska medvetande vaknade. Inte för att jag visste det då men som ett exempel kan jag nämna att denförsta "politiska text som jag formade gjorde jag som elvaårig bara dagarna efter Palmes död. Det var ett arbete som jag tjatade till mig att få göra på Svensk undervisningen och det handlade om Palmes aktiva liv och gärning och redan på den tiden kände jag att detta var början på något nytt. Så blev det tyvärr också. Det är konstigt att man kan sätta fingret på var när och hur med sådan exakthet. Socialdemokrat har jag nog alltid varit i mitt hjärta men jag har prövat på olika vänster grupperingar innan jag landade i det som egentligen är närmast mitt hjärta. Detta har på intet varit av ondo. Tvärtom det har givit mig de verktyg som jag behöver för att kunna se klart och göra en klok analys av olika situationer. Dock har Palme under alla dessa år hängt på min vägg vid sidan om mig med sitt varma leende har han tittat på mig och givit mig styrka.

Tyvärr lärde vi oss inget av mordet på Olof Palme. Anna Linds tragiska bortgång mitt uppe i livet med småbarn och en kristal klar karriär - det råder inte några som helst tvivel om att hon skulle ta över efter Göran Persson. Konstigt egentligen om man än i dag efter mordet på Anna Lind går runt i de flesta affärer ser man knivar i alla dess slag liggande helt öppet för vem som helst att "bara ta". Varför har det inte blivit någon ändring på det? Vi har fortfarande människor i vårtsamhälle som inte mår bra och som lider av olika psykisk och mental ohälsa så som Annas mördare gjorde. Fick minnen och olika elektroniska saker är inlåsta i glas skåp så att man måste försöka att hitta ett affärsbiträde för att komma åt dessa men knivar och andra tillhyggen som yxor bara finns där att ta. Jag kan inte låta bli och anse att det är konstigt för om vi kan skydda varor som är lite dyrare från att stjälas kan man anse att potentionella mordvapen borde vara det med.







lördag 3 maj 2008

Ledig vad är det?

Jag hade visserligen tänk att vara "ledig" från bloggen i helgen men det går inte om man har radion på. I går pratade jag ju om risken med att vara inaktiv inför EU-valen 2009 på kvällen står dessa människohatande individerna í rapport och säger att det viktigaste på deras agenda just nu är att komma in i EU-parlamentet. Bara för att få pengar till att finansiera riksdagsvalet.
Vad var det jag sa?

De andra som man hör i dag på P1 är FI och deras vilja att komma in i "gubbhyllan" efter valet 2009. I sak har de faktiskt rätt med att kvinnofrågan är kraftigt undansatt i EU. Det är bara att se på kvinnohandel och förnedrande reklam. Listan kan bli lång. Men det viktigaste håller den förredetta VP:aren tyst om. Kvinnolöner, dubbelarbete och arbetstidsfrågan. Nä! En frågepartier och klago parter är tyvärr farliga för demokratin. De har inte någon riktig agenda och kommer aldrig att ta ett fullgjort ansvar. Politik är att vilja, vilja är att kunna, kunna är att aggera och om man agerar måste man vara beredd på att ta ett ansavar. Det ansvar som det innebär när man sätter sig i riksdagen eller i ett parlament är ett typiskt politiskt medborgaransvar. Man måste kunna se till alla man måste kunna finansiera sina krav och förslag. Annars kommer demokratin att urholkas. Tänk själv på frågan hur såg det ut när Greven och hans bekänt kom till riksdagen. Kaos och flum . Nu är inte FI några flummare eller gycklar men de har ingen förankring i den verklighet som de vill förreträda. Är man politiskt sur eller vill ha förändring i en fråga ä det inget som hindrar att man blir medlem i ett parti som har en grundsyn som återspeglar den som du eller jag själv har. I detta parti för man sedan sakfrågan på detta sätt säkrar man att det finns ekonomiska förutsättningar för det man vill och man får en helt annan trovärdighet mot väljare runt om i landet.

Att ta tex. Gudrun Schyman och hennes kamp för kvinnan och kvinnorfrågan. En förredetta parti ledare som blev utbytt och därmed surare - för sur var hon tidigare - blir en av de som bildar FI och försöker nu att stånga sig in i riksdagen och EU-parlament. Hur blir den demokratiska processen om i skall ha en massa små partier som bara ser till sin fråga. Italien är det land som jag kommer att tänka på i första hand. Med nyval på nyval ingen ordning och reda i parlamentet för alla är för upptagna med pajkastning. Resultatet låter inte vänta på sig. Tar man sopfrågan i Neapel så ser man relativt snabbt att oordning i parlament kan lätt spåra ut. Visserligen är denna frågan lite överdriven i Svensk politik. Eller är den... De har ju maffia där nere, men vad har vi. Skulle det vara möjligt att Sverige skulle spåra ut på detta sättet. Nja jag är pessimistisk men inte så pessimistisk att jag tror att Sverige skulle sjunka så långt ner i dyn. Orsaken är arvet efter folkhemmet och en stark arbetarrörelse med starka traditioner och en grundläggande ideologi. det är vårt ansvar att föra denna tradition vidare. Jag har en förhoppning om en socialt rättviss utveckling här på Gotland, i landet lagom och som på ringar runt om i världen. Men det gäller att börja ifrån början. Det är därför jag sitter på en lördag och skriver.

Ha det så bra så åter kommer jag troligtvisst i morgon.

fredag 2 maj 2008

Livet går vidare


Ja ha nu har ytterligare en dag gått till historien och framtiden kommer allt snabbare och snabbare framåt. Hur skall tiden räcka till, för det är så mycket som jag vill fixa och ändra innan det är för sent. Ja men tänk själv det är ett år till EU-valet 2009 och här sitter jag och plågar hjärnan om hur vi skall ta makten i Europaparlamentet. valet 2009 är ett ödesval. Ett måste val. Europa har i alldeles förmånga år styrts av en konservativ människosyn och detta måste vi ändra på. Men hur skall detta gå till är den stora frågan. Inför valet kommer Reinfeldt att vara ordförande i för Europa, snacka om gratis poängför dessa gidder gossarna i Rosenbad.

Men nu är det inte bara borgarna som laddar inför EU-valet vi har även Sverige Demokraterna som fick luft under vingarna efter ödesvalet 2006. Minnet är kort så en liten återblick till er alla som glömt: efter valet 2002 fick SD 47 mandat i 29 kommuner runtom i landet - bara detta får en att rysa. Kylan blev konstant efter valet 2006 då de fick hela 277 mandat i 140 kommuner och då fick SD mandat i 41 kommuner som de inte hade kandidater i och i förlängningen INTE ställde upp i men fick stöd en då. Farligt för framtiden! SD har även vunnit demokratiska poäng i JKs utsaga om att de skall få tillträde till skolor. Alla rektorer runt om i landet skall bara stå tysta och se på när SD spyr ut sina frätande lögner.

Vad gjorde SD med denna hjälp då om inte gnuggade sina nävar och la planerna för EU-valet. De vill in i Europaparlamentet inte för att fungera som en röst för folket utan för att mjölka ett ordentligt partistöd. Ett partistöd som de kommer att ha stor nytt av när de gör allt för att komma in i riksdagen 2010.

Detta är en av de viktigaste anledningarna till att EU-valet är ett av de viktigaste valen på länge. EU och det kommande valet kommer att vara en av mina återkommande ämnen det närmaste året då det är så viktigt. Arbetarrörelsen har ett internt problem som vi måste arbeta bort. JA och NEJ debatten är en självmords debatt. Det handlar inte längre om att snacka om vi skall vara med eller inte med. Vi är med och det kan vi inte göra något åt i dagsläget. Men vi kan göra något i den demokratiska processen i parlamentet. Det är en facklig möjlighet att få en socialistisk vridning av parlamentet är det som vi skall satsa på. Det är allt i från den Svenska modelllen med kollektivavtal till en arbetsmiljö värd namnet på pappret den är skriven på. Vaxholmsmålet - vad betyder det för det fackliga arbetet. Kommer Sverige att kräva det som behövs för att stärka arbetsrätten och kollektivavtalens styrka i Lissabonfördraget. Jag skulle gärna säga självklart men med Reinfeldt, Borg, Littorin Bildt och Odell - för att välja ett par namn som inte bryr sig om arbetarna - kommer inte att kämpa för tillägg i fördraget. De känner att det är underlättande att gömma sig bakom EU när de slaktar arbetsmiljö, a-kassa, LAS och resterande välfärd.

Så vist har jag mycket att åter komma till under det kommande året. Så det är bara att följa med och gråta en skvätt...

torsdag 1 maj 2008

FRIHET KRÄVER RÄTTVISA



1:a Maj Gotland var insvept i sol och värme. Tid för samling var utsatt till klockan tio nere vid busstationen. Men en annan som har varit med ett tag har erfarenheten lärt att det inte skadar att vara på plats tidigare. Sagt och gjort klockan nio var jag på öster och var behjälplig i att sätta upp av talar scenen och allt tekniskt runt om denna. visserligen kan det kännas som ett tråkigt arbete men det är så viktigt. Det är som med politiken i största allmänhet har man inget mål är det inte lönt att starta.

Efter som allt förberedande tar en liten stund så var jag inte nere vid samlingsplatsen förrän vid tio över tio men det gav mig god tjugo minuter att samla mig och att snacka med mina kamrater i partet och framför allt i kommunal. Hur många som gick i tåget har jag inte någon bestämd uppfattning om för jag gick långt framme med med partiets bandaroll.

Välframme vid östercentrum var det då dags för de sedvanliga talen. Jag känner att det inte är kul och sitta här och återspegla talarna så till er som missade dessa. SE TILL ATT VARA PÅ PLATS NÄSTA ÅR.

Helagotland har i dag en fråga som lyder "behövs demonstrationer på första maj". För en inbiten arbetargrabb i från Ystad känns detta i första anblick som en otroligt korkad fråga. Men så stannar man upp ett litet slag och tänker lite till. Efter denna tanke sekund så kommer jag till samma svar som Åke Svenson. Det är så att så länge orättvisor finns behövs första maj. I arbetarrörelsens barndom var parollerna likarösträtt, kortare arbetsdag. Det var kärnfrågor för arbetarna i Sverige och i världen då och det är det nu. Men nu ligger tyngdpunkten vid rena rättvisefrågor. Ungdomar skall har rätt till en bra och stabil utbildning, rätt till en egenbostad, rätten till kollektivtrafik. Gamla och sjuka skall har rätten till god sjukvård och en trygg ålderdom. Vi som fortfarande är i arbetsför ålder och inte har blivit ut slitna på grund av vårt arbete skall ha rätten till att kunna vara hemma om vi blir sjuka. Är oturen framme och vi blir utan arbete för ett tag skall vi ha rätten till vår A-kassa. Transport arbetarförbundets bandaroll satt fingret på vem det är som är skyldiga till att 450.000 står utanför a-kassan idag. På deras bandaroll stod det klart och tydligt "Borgarna stjäl din a-kassa". Så sant så sant! Det är inte facket som styr över vad a-kassan skall kosta det gör de som inte vill se några trygghetsförsäkringar till arbetarna. Det är alliansen och herrarna Reinfeldt och Borg. Listan är lång och den kommer bara att bli längre och längre innan valet 2010.

Nu skall jag vila lite för det är min arbetsnatt i natt.

onsdag 30 april 2008

Sistadagen i April

Kungen fyller år så kul för honom. Men tänk vad han skulle bli sur om han visste att det är för mig de flaggar. Det är även min födelsedag i dag. Ja ja varför skriver jag det nu då som första inlägg på min blogg. Ärlig talat ingen aning - men man måste börja någonstans. Så här är jag på en onsdagsmorgon och skriver lite om mig själv och min vardag.

Men det är inte denna dag som är den viktiga för mig utan det är morgondagen som är av större vikt. 1:a Maj vår dag, arbetarnas dag. Det är min förhoppning att morgondagen kommer att bli en dag med stora demonstrationståg runt om i landet. Det är mer än två år sen alliansen tog makten i Sverige och allt som vi i socialdemokratin hade byggt upp efter Carl Bildts tid vid rodret är nu raserat. 12 års arbete har åkt rakt ut med diskvattnet. Det kommer att vara mång tuffa år efter valet 2010 när vi kommer tillbaka.

Men det är tyvärr även så att det är mycket som vi aldrig kommer att kunna återställa. Tillexempel de bolag som har sålts går i praktiken inte att "åter ta". Dessa företags vinster kommer aldrig mer till den svenska statskassan. Om man räknar på det är det i förläningen en skattehöjning för om vi vill bibehålla den höga välfärd som Sverige är internationellt känd för och på samma gång säljer ut våra vinstdrivande företag kommer vi att bli tvingade att höja skatten eller sänka kvalitén på vård/omsorg och/eller skola.

De har hänt så mycket som försämrat för den vanliga Svensson att ni kommer att tröttna på mig om jag staplar upp allt här och nu så jag kommer att göra som ledarskribenten i den borgerliga delen av Gotlands tidningar ( Hans E. Andersson) skrev härom dagen "frekvent återkomma" i ärendet.

För alla er som inte vet det så är Ola Olsson Visby en välkänd signatur i den Gotländska pressen men många funderingar och en heldel åsikter. Fackliga frågor och politik det är mina fritidsintressen.

Nu får jag åter komma lite senare för klockan går och det är dags att göra sig i ordning för dagens aktiviteter med en liten facklig utbildning i MBL och AML i samverkan.

Vi hörs