lördag 10 maj 2008

Vad är politik och varför är det så kul

Vad är politik och varför är politiken så roligt Det är många som inte håller med mig när jag säger att det är skit kul med politik men det är det.

För att ta det från början. När man börjar med att vara aktiv i ett parti så har man oftast under en längre tid funderat på vad det är som styr i samhället och varför det är på det här vistet och på ett ellerannat sätt så kommer man i kontakt med "sitt" parti. Man blir medlem och det är här som det roliga börjar. Man träffar en massa intressanta och roliga människor, som i stora hela tycker som du - de har åtminstone samma människosyn. Du blir en i en grupp. Man är med på lokalmöten och pratar lokal politik i din stadsdel eller region, övriga medlemmar lyssnar på dig och du får respons för dina tankar och idéer. Vad är inte roligare än vänner och att bli bekräftad. Tiden går och du kommer att bli skickad på partikurser, i bland är det en dags kurser men inte helt ovanligt är det med en helgkurs med övernattning. På dessa brukar det vara ett samarbete mellan distrikten och på detta sättet kommer du i kontakt med fler - ovanligt är det inte att man träffar ett par som man får riktiga band med och blir vänner för livet. Är det tråkigt? Nä...

Tiden går och man får mer och mer förtroende i partiet och med förtroende kommer arbetet i partiet det kan vara allt i från förtroendepost i en nämnd till hela vägen till parti ledare alla är lika viktiga. Men det viktigaste är faktisk den känslan som du kommer att få när du är aktiv. Känslan över att vara en i den stora organisationen som kallars samhället Att lilla du kan göra skillnad att du har varit med och påverkat och styrt utvecklingen i en viss riktning. Sen skall jag vara ärlig och säga som det är. Det är inte alltid som man får som man vill då man oftast samarbetar med andra med andra viljor och prioriteringar.
Och nu kom vi rakt in i vad är politik.

För att citera mäster Palme. Politik är att vilja. Ja svårare än så är det inte. Ingen kan eller skall kunna alla frågor som berör samhället men man skall vilja, man skall bry sig och framför allt ha kul. Det är politik för att är politik. Det finns inte en enda fråga i samhället som inte är politik. Och om du blir "drabbad" varför inte vara med och påverka din närhet och vara en av de som leder istället för att bli ledd Oavsett om du brinner för en fråga eller samhället i helhet så kan du vara med och påverka för du är aldrig ensam och du kommer att bli upplärd av partiet. Du kommer att få verktyg av ditt parti att analysera fler frågor utifrån ditt parti och dess grundsyn eller ideologi. Ingen är varken för ung eller för gammal för att vara aktiv i politiken. Detta är ytterligare en för del i politiken med att de unga har nya synvinklar på saker och ting medans de äldre har erfarenheten och kunskap i ett större perspektiv. I politiken kompletterar vi alltså varandra. Var du också med och komplettera Var med och utforma framtidens samhälle. Vi alla behövs och ingen är värdelös

Det finns ingen som inte har en fråga i samhället som de inte går och funderar på. Vilken politisk grundsyn du har är inte viktigt i denna stund. Det viktiga är att du blir en del av samhället. För om samhället vi lever i skall fortsätta att utvecklas behövs vi alla det "räcker" inte med de som har politiken som "yrke", för även de började från början och det är du som är viktig för utan dig så finns det inte någon framtid. Så vad säger du? Vill du vara med och förändra ditt samhälle? Vill du få med kunskap och goda vänner? Sätt dig då ned och fundera på "vem är jag", "vad vill jag"? Ta kontakt med ditt parti och bli medlem i den stora gemenskapen som vi kallar politiken. Du kommer aldrig att ångra dig.

Inga kommentarer: