tisdag 6 maj 2008

Historien

Ytterligare en tidig morgon och ute är det bara ett par tre grader. Får verkligen hoppas att värmen kommer tillbaka. Konstigt att jag med detta med värme. Värme och välfärd är två i grunden lika och mycket olika saker men det är så lätt att vänja sig med dem. När de första värmande solstrålarna tittar fram på oss så vaknar vi till liv. Träden börjar att få sina löv tillbaka och grönskan tar över det gråa landskapet.

Detta får mig att tänka på hur Sverige har utvecklats under 1900-talet. Folkhemmet och uppbyggandet av välfärdsstaten Sverige. Om vi tar och tittar på svensk arbetarrörelses historia så kan man om man är lite fantasifull koppla samman uppvaknandet av naturen till arbetarnas frigörelse och utvecklandet av Sverige ifrån ett fattigt bondesamhälle till ett blomstrande industrisamhälle till dagens utveckling i högteknologins tjänstesamhälle. I likhet med att lyckas i trädgården såg arbetarrörelsen i ett tidigt skede att en väl förarbetad plan är viktig för att få resultat. Vi bildade fackföreningar i början i olika skrå som senare gick ihop till större förbund och dessa bildade LO (Landsorganissationen) dryckes problemmet var stort - folk söp som svin för att orka med - och därför startades nykterhetsrörelser i arbetarrörelsen "arbetarnas socialpolitiska organisation" Verdandi såg ljuset redan 1896. Obildningen var hög i arbetarrörelsen och att kunna läsa och skriva, att organisera sig och kunna sin historia blev allt viktigare därför kom arbetarnas bildningsförbund till, året var 1912. Nu var arbetaren organiserad och började att lära sig och i tidigt skede startades hyresgästföreningar runt om i landet (Sveriges äldsta ligger i Nynäshamn med anor från 1915) kraven på bättre hyror och drägligare boenden var ett krav från arbetarna. 1923 bildades Hyresgästernas Riskförbund. 1924 kom Hyresgästernas Sparkasse och Byggnadsförening det var Stockholms hyresgästförening som tog initiativ till HSB.

Som en röd tråd med organisation och förbättring går arbetarens historia genom den kalla tiden innan folkhemmets varma solstrålar började att lysa på oss. Jag som ung (är född på 70-talet) har själv aldrig fått uppleva denna kalla tid här i Sverige. Men då intresset finns är det inte svårt att sätta sig in i hur livet var innan folkhemmets tid. Kalla och dragiga kåkar, usel mat och en kass lön. Det var inte så konstig att arbetarna hade börjat att gå samman. Facket skulle säkra arbetet både med arbetsmiljö och lön. Det är vårt fackliga löfte. " Vi lovar och försäkrar att aldrig någonsin under några omständigheter arbetar på lägre lön eller sämre villkor än de vi nu lovar varandra. Vi lovar varandra detta i den djupaste insikten att om vi alla håller detta löfte så måste arbetsgivaren uppfylla våra krav. " Fina ord kan kanske tyckas i dag men det är vår grund och det är våra kollektiva avtals ur moder.

Den organiserade arbetaren fick tillslut sin regering och med Per Albin Hansson så byggdes folkhemmet. Framtidstron har aldrig varit större i Sverige som under 50-talet. Inget var omöjligtallt kunde bara bli bättre och bra skulle det bli. Bostäder med värme och rinnande vatten, toalett inomhus. det var under denna tiden som reallönerna började att stiga och det började lönas sig att arbeta. Reformerna stod på rad i Rosenbad. Var har denna tiden tagit vägen? Kan vi se samma rörelse idag eller inom nära framtid? Jag önskar att jag bara skulle kunna svara ja på denna fråga men så enkelt är det inte. Nyliberialismens mantra om att sköt dig själv och skit i andra har rotat sig hos många. Visserligen har en mer än 100 årig kamp för arbetarnas rättigheter satt sina medvetenhetsspår i Svensson men det är andra tider och andra krav. Vi har fått det bra under Socialdemokratins sommar. Nu är vi inne i en borgerlig allians vinter och hur kall denna vinter kommer att bli är som det alltid är med väder - svårt att sia om. Men ensak är säkert efter var vinter kommer det en ny vår och med denna våren kommer det nya utmaningar trädgårdsland att rensa och det skall nya för i jorden.

De nya utmaningarna för den moderna arbetarrörelsen i Sverige är att se till vilka frö skall vi så. Det är det absolut viktigaste arbetet i Socialdemokratin i dag att se vad de nya problemen är och vilka åtgärder som vi måste sätta in för att lösa dem. Ett hårt arbete men det är inte omöjligt för vi har vår historia att se till för att lösa dessa problem.

Inga kommentarer: