tisdag 16 september 2008

Vad kommer att hända

Det var ett tag sedan jag var ute på bloggen. Privata händelser har satt stop för mig. Men nu är jag tillbaka och förhoppningsvis så skall jag vara uppdaterad dagligen.

Mycket händer och världen är upp och ner. Ekonomin håller på att rasa. Storbanker går i graven och detta på verkar även lilla Gotland.
Att Nimbus går i graven är ett stort slag inte bara för de anställda utan det har en stor inverkan för oss alla här på ön. 300 får gå.
Gotland har inte råd med det!
Nu finns snart det inte några större arbetsgivare kvar på ön. Och inte går det att försöka att över leva på turisterna.
Vi behöver industri på ön men med de rådande transport svårigheterna från Gotlans gör att ön inte är ett alternativ för tillverkningsindustrin. Det är alldeles för krångligt och dyrt att få över rå varor och att få i väg färdig vara.

Hur skall vi få hit industrin då?
Det går inte utan att kommunen vågar att satsa på infrastrukturen. Ö läget gör att vi är väldigt beroende av en väl fungerande hamntrafik. Vi måste bygga ut våra hamnar runt om på ön, och inte bara i Visby. Industrin kan på så sätt spridas på hela ön. Vi behöver även ett bättre handelsutbyte med öst.

Tyvärr är det en dyr och inte alldeles för enkel process att börja att bygga ut hamnarna. Det skall till en miljö konsekvensbeskrivning, en ekonomisk plan m.m.
För att inte tala om de som inte vill att ön skall utvecklas.

Men alternativet då?
Är det bättre att Gotland inte har några arbeten att erbjuda och att Gotlands befolkning flyr ön för att finna sitt levebröd på fastlandet?
Då är det lika så bra att lägga vision 2025 i papperskvarnen direkt.

Inga kommentarer: