torsdag 18 september 2008

Privatisering av Åvallegården

Det påstårs att man lär så länge som man lever. Men detta verkar inte gälla den borgerliga alliansen på Gotland.

Våren sommaren 2004 övertog det privata vårdbolaget Attendo Care omsorgen från Göransgården, Mariahemmet och den gamla långvården på Korpen. Övertagandet och flytten till de nya omsorgshuset på gamla A7 området är en saga i sig.
Av er som dagligen läser öns tidningar kanske kommer ihåg hur det var i övertagandet. Mycket skriverier om dålig arbetsmiljö blev vardag för de anställda på Attendo Care.

Orsakerna var visserligen många och en de går inte att skylla på någon enskild. Problemet var att flytten var mitt i semestertider. Efter ett tag om vi i ordning men problemmet med en försämrad arbets miljö med stress och en ständig känsla av att aldrig räcka till för de boende har blivit en vardag är personalen på Pjäsen.

Vist är det så att man inte skall vara kroniskt negativ till de privata alternativen inom vård- och omsorg. Dock skall man inte vara totalt förblindad över det privata alternativen
Den offentliga vården och omsorgen av våra gamla och svaga har medborgarna ögonen på. Då de känner att de vill ha något ut av sina skatttekronor - tyvärr glöms det bort att varje privat vårdbolag lever på samma skattepeng.
Hur kan då de privata klara av drift av omsorgen eller vården av de multisjuka och demens handikappade?
Det är den sorgerliga delen av sagan. De sparar in på personalen.

Detta har den borgerliga marioteten fastnat på. De slimmar som det så vackert heter. Så få som möjligt får göra så mycket som möjligt och ju fortare de springer ju mindre personal kommer det att bli.
Det är en av de stora kärnfrågorna i kritiken av de privata alternativet.
Personalens arbetsmiljö och de boendes vardag blir lidande, och i förlängningen blir omsorgen och vården försämrad Det är inte helt ovanligt att så kallade vårdskandaler kommer fram i median och oftast är det de privata vårdföretagen i händelsens centrum.

Om med detta är den borgerliga alliansen nöjda och belåtna med att Åvallegården i Klintehamn skall komma att drivas av just Attendo Care.
Hur kommer det att bli i ivern i att bespara 3,5 miljoner på våra gamla och svaga.
Min förhoppning är att boenden på Åvallegården inte kommer att märka för mycket av att det inte längre kommer att vara kommunen som är huvudman i driften av deras omsorg. Tyvärr är jag både skeptiskt och orolig över framtiden för Åvallegården.

Inga kommentarer: