lördag 20 september 2008

Valtider

Det är snart val i USA. Detta har nog inte ondkommit någon.
Lika så faktumet om att Barack Obama måste bli den som tar över arbetet efter Gorge W Buch är inte så svårt att räkna ut.
Man får verkligen hoppas att han kommer att axla detta svåra och tunga ansvar.
Tja inte ansvaret och bördan i att vara en av de mäktigaste männen i världen. Det klarar han med största sannolikhet. Det handlar om att nationen har blivit så vannskött under dessa 2 mandatperioder som USA´s genom tiderna sämsta president. Gorge W Buch har lyckats med att driva ett av världens starkaste land så djupt ner i dyn att det kommer att ta lång tid för Barack Obama att ordna upp det hela. Som tur är har han senaten på sin sida. Så länge som senaten är styrd av Demokraterna kommer han att ha lyckan på sin sida.

Barack Obama kommer att ta över en ekonomi i total kaos.
Han kommer att över ta en nation med ett anseende som är så lågt att det kommer att ta mycket energi från Obamas administration. Att åter få någon form av anseende för Vita huset och USA ute i världen kommer att vara en av de största utmaningarna i städningen efter G W Buch.

Här hemma i Sverige kommer det inte att bli lätt att städa efter den borgerliga alliansen. Socialdemokratin kommer att stå inför liknande problem som Barack Obama och det demokratiskapartiet i USA kommer att möta.
Den enda stora skillnaden mellan Gorge W Buch och den borgerliga alliansen är att president Buch inte är medveten om vad han gör. Han styrs aldeles för mycket av den kristnahögern och av olje industrin samt av rådgivare som ger felaktiga informationer.
Den borgerliga alliansen däremot är mycket medvetna om vad de gör. De gynnar den delen av befolkningen som de traditionellt företräder, överklassen, de rikaste...

Många svåra beslut kommer tyvärr att vara nödvändiga efter valet 2010 för oss i socialdemokratin. Som det var efter den senaste borgerliga regeringen kommer vi att vara tvingade att ta en hel del beslut som vi inte skulle vilja.

Men det är så att socialdemokratin kommer att ärva en administration i kaos.
Så lova inte mer än vad vi kan ståför efter 2010 års valrörelse.

Inga kommentarer: