fredag 26 september 2008

Vi måste bli fler...

Alliansen har nu härjat i två år.
Nu är det dags för oss Socialdemokrater att återta styrningen av kommun och landsting. Regerings makten i riksdagen är ett måste! Men hur skall vi satsa?
Skall vi satsa på att vara i en allians med vänsterpartiet och miljöpartiet eller skall vi satsa på att kunna få majoritet i "maktens" olika korridorer runt om i landet?

Det är faktiskt inte en så lätt fråga att besvara som den i första stund verkar. För det finns flera om och men i frågan. Först det skulle vara lättare att störa alliansens valkampanj om v tre var överens i flera frågor.
Men framför allt skulle vi bli lite starkare i kampen mot Sverigedemokraterna. Dessa antidemokraiska krafterna måste motarbetas på alla plan.
Men skall svenska väljarkåren få två block i Sverige, hägeralliansen kontra vänsteralliansen. Det liknar lite det nordamerikanska systemet med konservativa och demokrater. Eller skall väljarna ha möjlighet att i första rum se till partiet. Fördelar med att vara i allians är att man redan har överbyggt vissa problem i avgörande frågor. Medans det är lite mer ärligt för den enskilda väljaren att kunna peka på ett parti och kunna säga "jag har valt er, och nu vill jag att ni sköter er". Det är svårt i en allians, då som jag som socialdemokrat har svårt att sätta samma krav på en förtroendevald som jag inte har valt med förtroende. Då denna sitter på sin post för att ett fåtal har förtroende för honom eller henne.
Sedan finns det även en annan vinkel på problemet och det är vårt samhälls ansvar. Vi i Socialdemokratin har ett historiskt samhällsansvar och det är en historia som vi bär med stolta steg.

Som sagt det är svårt att riktigt säga vilket som är best. Det finns för och nackdelar på bägge håll. Dock så står det klart med vad vi måste göra!
Vi måste bli fler medlemmar i partiet.
Vi måste få fler aktiva i partiet.
Vi måste bli fler som hörs och syns.
Vi måste bli av med den borgerliga alliansen.

Detta klara vi av bara vi är aktiva på de mer traditionella områdena, gator och torg, på arbetsplatsen Men vi måste även bli mer aktiva inom de nya områden.
FLER BLOGGARE som bär Svenska Socialdemokratiska arbetarpartiets stolta traditioner.

söndag 21 september 2008

Vision 2025

I går lördag var det då dags för kick-off för Vision Gotland 2025. Hela tillställningen började med att Gotlands musiken inledde med lite musikaliska toner in för den tappra publik som hade tagit sig till kongresshuset.
Tommy Wahlgren önskade oss välkomna och med det och ballong uppsläpp så började dagens mingel.

Ja! Mingel stod på programmet denna dag. Då vi som besökare skulle kunna ta del av visionen Det var vad jag hade trott och hoppats på. Men man skall inte tro så himla mycket för väl inne på kongresshuset var det inte mycket av visioner eller framtidsplaner som jag hade hoppats på.
Det var en och annan lokal företagare som bjöd på vad de har att erbjuda. Visst det är kul att se att de små företagen var på plats men var det "stora" fanns vet jag inte. De var inte på ön i alla fall.
Inte fanns det några som mer kunde ge exempel på hur vi skall nå målen om att vara världsledande ö region på miljöfrågor eller hur vi skall öka välståndet på Gotland eller hur vi skall uppnå det magiska talet av 65,000 medborgare på ön.

Tyvärr blev jag även besviken när det då var dags för dagens program uppe på den stora senen. För till min stora besvikelse var det en tam Wahlgren som ställde tama frågor till sina intervju offer. Det enda som kom fram på scenen är att det råder en politisk enighet om att vi måste ha en vision. Men varför de inte fick gå in mer på hur denna vision skall upp nås vet jag inte.
Kan det vara så att ingen riktigt vet hur vi skall uppnå målet med 65.000 eller kan det bara vara så att det inte är läge för att debattera om politiskavisioner på Gotland hösten 2008?

Jag och kanske resterande av de närvarande i ställer kom att njuta av musiken som bjöds.
För man kan tycka vad man vill om denna eftermiddag men musiken var det inget fel på.

Så tack alla musiker för en underhållande eftermiddag.
Lycka till med musiken i framtiden.

lördag 20 september 2008

Valtider

Det är snart val i USA. Detta har nog inte ondkommit någon.
Lika så faktumet om att Barack Obama måste bli den som tar över arbetet efter Gorge W Buch är inte så svårt att räkna ut.
Man får verkligen hoppas att han kommer att axla detta svåra och tunga ansvar.
Tja inte ansvaret och bördan i att vara en av de mäktigaste männen i världen. Det klarar han med största sannolikhet. Det handlar om att nationen har blivit så vannskött under dessa 2 mandatperioder som USA´s genom tiderna sämsta president. Gorge W Buch har lyckats med att driva ett av världens starkaste land så djupt ner i dyn att det kommer att ta lång tid för Barack Obama att ordna upp det hela. Som tur är har han senaten på sin sida. Så länge som senaten är styrd av Demokraterna kommer han att ha lyckan på sin sida.

Barack Obama kommer att ta över en ekonomi i total kaos.
Han kommer att över ta en nation med ett anseende som är så lågt att det kommer att ta mycket energi från Obamas administration. Att åter få någon form av anseende för Vita huset och USA ute i världen kommer att vara en av de största utmaningarna i städningen efter G W Buch.

Här hemma i Sverige kommer det inte att bli lätt att städa efter den borgerliga alliansen. Socialdemokratin kommer att stå inför liknande problem som Barack Obama och det demokratiskapartiet i USA kommer att möta.
Den enda stora skillnaden mellan Gorge W Buch och den borgerliga alliansen är att president Buch inte är medveten om vad han gör. Han styrs aldeles för mycket av den kristnahögern och av olje industrin samt av rådgivare som ger felaktiga informationer.
Den borgerliga alliansen däremot är mycket medvetna om vad de gör. De gynnar den delen av befolkningen som de traditionellt företräder, överklassen, de rikaste...

Många svåra beslut kommer tyvärr att vara nödvändiga efter valet 2010 för oss i socialdemokratin. Som det var efter den senaste borgerliga regeringen kommer vi att vara tvingade att ta en hel del beslut som vi inte skulle vilja.

Men det är så att socialdemokratin kommer att ärva en administration i kaos.
Så lova inte mer än vad vi kan ståför efter 2010 års valrörelse.

torsdag 18 september 2008

Privatisering av Åvallegården

Det påstårs att man lär så länge som man lever. Men detta verkar inte gälla den borgerliga alliansen på Gotland.

Våren sommaren 2004 övertog det privata vårdbolaget Attendo Care omsorgen från Göransgården, Mariahemmet och den gamla långvården på Korpen. Övertagandet och flytten till de nya omsorgshuset på gamla A7 området är en saga i sig.
Av er som dagligen läser öns tidningar kanske kommer ihåg hur det var i övertagandet. Mycket skriverier om dålig arbetsmiljö blev vardag för de anställda på Attendo Care.

Orsakerna var visserligen många och en de går inte att skylla på någon enskild. Problemet var att flytten var mitt i semestertider. Efter ett tag om vi i ordning men problemmet med en försämrad arbets miljö med stress och en ständig känsla av att aldrig räcka till för de boende har blivit en vardag är personalen på Pjäsen.

Vist är det så att man inte skall vara kroniskt negativ till de privata alternativen inom vård- och omsorg. Dock skall man inte vara totalt förblindad över det privata alternativen
Den offentliga vården och omsorgen av våra gamla och svaga har medborgarna ögonen på. Då de känner att de vill ha något ut av sina skatttekronor - tyvärr glöms det bort att varje privat vårdbolag lever på samma skattepeng.
Hur kan då de privata klara av drift av omsorgen eller vården av de multisjuka och demens handikappade?
Det är den sorgerliga delen av sagan. De sparar in på personalen.

Detta har den borgerliga marioteten fastnat på. De slimmar som det så vackert heter. Så få som möjligt får göra så mycket som möjligt och ju fortare de springer ju mindre personal kommer det att bli.
Det är en av de stora kärnfrågorna i kritiken av de privata alternativet.
Personalens arbetsmiljö och de boendes vardag blir lidande, och i förlängningen blir omsorgen och vården försämrad Det är inte helt ovanligt att så kallade vårdskandaler kommer fram i median och oftast är det de privata vårdföretagen i händelsens centrum.

Om med detta är den borgerliga alliansen nöjda och belåtna med att Åvallegården i Klintehamn skall komma att drivas av just Attendo Care.
Hur kommer det att bli i ivern i att bespara 3,5 miljoner på våra gamla och svaga.
Min förhoppning är att boenden på Åvallegården inte kommer att märka för mycket av att det inte längre kommer att vara kommunen som är huvudman i driften av deras omsorg. Tyvärr är jag både skeptiskt och orolig över framtiden för Åvallegården.

onsdag 17 september 2008

Halva mandatperioden

I dagarna är det många som sammanställer alliansens halvtid vid makten. Jag tänkte också skriva ett par rader om detta. Men FRA, A-kassa avgifter och skattesänkningar tänker jag medvetet lämna utanför.
Detta skriver andra redan så bra om.

Jag tänkte ta upp konsekvenserna av alliansens politik istället. För det har inte varit lättare att sammanfatta de borgerligas politik än vad det är med den borgerliga alliansens
När Carl Bilt av gick som statsminister kunde man skriva total kollaps som led ord för den borgerliga politiken.
Nu räcker det med ett ord. ORO!

Oro det är vad alliansen skapar och det är oro som de kommer att lämna efter sig.
Förvånade?
Nä! Jag tänkte väl det.
Så länge som alliansen får härja så länge kommer oron att finnas i ekonomin, i samhället och hos medborgarna.

tisdag 16 september 2008

Vad kommer att hända

Det var ett tag sedan jag var ute på bloggen. Privata händelser har satt stop för mig. Men nu är jag tillbaka och förhoppningsvis så skall jag vara uppdaterad dagligen.

Mycket händer och världen är upp och ner. Ekonomin håller på att rasa. Storbanker går i graven och detta på verkar även lilla Gotland.
Att Nimbus går i graven är ett stort slag inte bara för de anställda utan det har en stor inverkan för oss alla här på ön. 300 får gå.
Gotland har inte råd med det!
Nu finns snart det inte några större arbetsgivare kvar på ön. Och inte går det att försöka att över leva på turisterna.
Vi behöver industri på ön men med de rådande transport svårigheterna från Gotlans gör att ön inte är ett alternativ för tillverkningsindustrin. Det är alldeles för krångligt och dyrt att få över rå varor och att få i väg färdig vara.

Hur skall vi få hit industrin då?
Det går inte utan att kommunen vågar att satsa på infrastrukturen. Ö läget gör att vi är väldigt beroende av en väl fungerande hamntrafik. Vi måste bygga ut våra hamnar runt om på ön, och inte bara i Visby. Industrin kan på så sätt spridas på hela ön. Vi behöver även ett bättre handelsutbyte med öst.

Tyvärr är det en dyr och inte alldeles för enkel process att börja att bygga ut hamnarna. Det skall till en miljö konsekvensbeskrivning, en ekonomisk plan m.m.
För att inte tala om de som inte vill att ön skall utvecklas.

Men alternativet då?
Är det bättre att Gotland inte har några arbeten att erbjuda och att Gotlands befolkning flyr ön för att finna sitt levebröd på fastlandet?
Då är det lika så bra att lägga vision 2025 i papperskvarnen direkt.